זכות השימוע בהליך פלילי
שימוע לפני הגשת כתב אישום הוא הליך במסגרתו ניתנת לחשוד הזדמנות להשמיע את עמדתו בפני רשות התביעה הרלוונטית (התביעה המשטרתית או הפרקליטות בדרך כלל) במטרה לשכנע אותה שלא להגיש כתב אישום נגדו.
לאחר שמסתיימת חקירה פלילית מקבלת רשות התביעה הרלוונטית את חומר החקירה בעניינו של החשוד במטרה להגיע להחלטה, האם להגיש נגדו כתב אישום או לסגור את התיק נגדו.
כאשר העבירה הנחשדת היא מסוג פשע (כלומר עבירה שהעונש הקבוע בגינה בחוק עולה על 3 שנות מאסר) וכאשר החשוד אינו עצור עד תום ההליכים, תישלח לו בשלב זה הודעה, לפיה רשות התביעה הרלוונטית קיבלה לידיה את חומר החקירה בעניינו וכי באפשרות החשוד לפנות בכתב לתביעה בבקשה מנומקת להימנע מהגשת כתב אישום נגדו בתוך 30 ימים.
בחלק מהמקרים, לאחר שהתביעה מסיימת ללמוד את חומר החקירה, אם היא מגבשת את דעתה להעמיד את החשוד לדין, היא מודיעה לחשוד בהודעה נוספת, כי החליטה להגיש כתב אישום נגדו, ומזמינה אותו להעלות בכתב את טענותיו כנגד הגשת כתב אישום. להודעה זו מצורפת טיוטת כתב אישום (המכונה גם "כתב חשדות"), ועיקרי חומר החקירה מועמדים לעיונו של החשוד ובא כוחו, במטרה לאפשר לו להתכונן כראוי לשימוע לפני הגשת כתב אישום.
בדרך כלל ניתנת לחשוד הזדמנות לקיים ישיבת שימוע במשרדי התביעה – באמצעות עורך דין פלילי בלבד – שבה יעלה את טענותיו בעל-פה וינסה לשכנע את התביעה לשנות מעמדתה להעמידו לדין.
למידע על – מכתב יידוע על הזכות לשימוע
לישיבת שימוע לפני הגשת כתב אישום, מגיע סנגורו של החשוד במטרה לשכנע את התביעה (בדרך כלל התובע המטפל בתיק והגורם הממונה עליו) לחזור בה מכוונתה להעמיד את החשוד לדין ולשם כך יש להשמיע טיעונים משכנעים, ובכלל זה, להצביע על בעיות בניסוח כתב האישום, בראיות הקיימות בתיק, ולהצביע על סיכויי ההרשעה הנמוכים אם יוגש כתב אישום.
החשיבות של ייצוג בהליך השימוע על ידי עורך דין פלילי
יש לזכור שהניסיון לשכנע את התביעה עלול להיכשל והשימוע יסתיים בהחלטה להמשיך בהליך הפלילי. במצב זה יש להיזהר שלא למסור לידי התביעה מידע שעלול להזיק להגנה בהמשך ניהול התיק. כך למשל, יש להיזהר מפני מצב שבו בעקבות השימוע מורה התביעה לרשות החוקרת (המשטרה, רשות ניירות ערך, רשות המיסים וכו') לבצע השלמת חקירה במטרה לתקן את הטעויות והבעיות עליהן הצביע הסניגור במסגרת שימוע לפני הגשת כתב אישום. חשוב לא פחות, להתייעץ עם עורך דין לפני החקירה הפלילית והליך השימוע.
על אף הסיכון הקיים בקיום ישיבת שימוע לפני הגשת כתב אישום, לרוב לא כדי לוותר על קיומה. אם יש סיכוי להצליח למנוע את הגשתו של כתב האישום, הרי שיש בכך הישג גדול וחשוב עבור החשוד, שנחסכת ממנו הפגיעה הנלווית להליך פלילי – החשש מהרשעה ומענישה קשה, הפגיעה בשמו הטוב, העלויות הכספיות המשמעותיות והמחיר הנפשי של ניהול ההליך.
זאת ועוד. לעיתים, לא ניתן במסגרת ישיבת השימוע להביא למצב של סגירת התיק, אולם ניתן להתקדם בישיבה לקראת הגעה להסדר טיעון מקל עם התביעה – כמובן, בכפוף לרצון החשוד ולבחירתו.
נציגי התביעה מחויבים להגיע לישיבת השימוע במצב של פתיחות לשמיעת הטענות המוצגות בפניהם ונכונות לשקול שוב את עמדתם. עם זאת, אין זה פשוט לשכנע את מי שכבר קיבל החלטה, והנטייה הטבעית היא להגן על ההחלטה שכבר נתקבלה.
לאור המורכבות והחשיבות של הליך זה, מומלץ להסתייע בעורך דין פלילי בעל ניסיון בהליכי שימוע.
למשרדנו ניסיון רב בליווי חשודים בהליכי חקירה ושימוע פלילי, ולשמחתנו, ניסיוננו הרב בהליכי שימוע לפני הגשת כתב אישום מלמד שיש ביכולתנו להגיע להישגים מרשימים עבור לקוחותינו במסגרת הליך זה, וכל זאת תוך הפעלת שיקול דעת קפדני בשאלת חשיפתו של קו ההגנה ומניעת נזק פוטנציאלי ללקוח.