ייעוץ לפני חקירה
חקירה פלילית יכולה להתחיל בהפתעה – בצלצול פתאומי בטלפון או בדפיקה על דלת הבית בשעת בוקר מוקדמת. זימון לחקירה פלילית עלול להלחיץ ולעורר שאלות רבות: מה רוצים ממני? מה הזכויות שלי? מותר לי לסרב לבוא? אפשר לקום וללכת באמצע? אני חייב להשיב לשאלות? ואם אני צריך להיות עכשיו במקום אחר? או לא מרגיש טוב? או לא בטוח מה כדאי לענות? מותר לי לקבל ייעוץ לפני חקירה?
ייעוץ לפני חקירה – איך נערכים לחקירה פלילית
לחקירה פלילית כללים מיוחדים רבים שחשוב להכירם טרם חקירה במשטרה. לצד הבלבול והמתח שמייצרת חקירה פלילית עבור הנחקר, היא גם מעניקה לו הזדמנות גדולה: להשפיע באופן משמעותי על המשך ההליך הפלילי ועל תוצאותיו.
יש חשיבות עצומה לתשובות שניתנות לשאלות שמוצגות בשלב החקירה הפלילית. לפעמים ההבדל בין תיק שנסגר ללא אשם לבין העמדה לדין ואף הרשעה נעוץ בדברים שיאמר הנחקר בחקירה הראשונה במשטרה או ברשות בה נחקר (רשות ניירות ערך, רשות המיסים, רשות ההגבלים העסקיים וכו').
לכן נרצה להגיע לחקירה הפלילית במצב הטוב ביותר בעזרת ייעוץ לפני חקירה פלילית, כשאנחנו מוכנים ומבינים היטב את ההליך שלפנינו ואת תרגילי החקירה שעלולים להיות מופעלים נגדנו. לשם כך, כדאי מאוד לקבל ייעוץ לפני חקירה פלילית.
ייעוץ לפני חקירה – האם אני נחקר כחשוד או כעד?
בחקירה פלילית ניתן להיחקר "באזהרה", כלומר במעמד של חשוד, או להיחקר במעמד של עד. הסטטוס של הנחקר, כחשוד או כעד, משפיע על זכויותיו במהלך החקירה.
לחשוד יש זכות להיוועץ בעורך דין לפני שהוא משיב על שאלות, ויש לו זכות לשמור על זכות השתיקה ולא להשיב לשאלות החוקרים.
לעומת זאת, לעד אין זכות לשתוק באופן מלא בחקירה, אולם מותר לו לא להשיב על שאלות ספציפיות, אם הן עלולות להפליל אותו.
לכן חשוב להבין כבר בתחילת חקירה במשטרה מהו הסטטוס של הנחקר. עם זאת, גם מי שנחקר כעד עלול למצוא את עצמו, בעקבות התנהלות לא נכונה, נחקר תחת אזהרה והופך לחשוד. לכן חשוב לכל הנחקרים, ללא קשר למעמדם, להשיב על השאלות המופנות אליהם בכובד ראש ובמשנה זהירות.
חקירה במשטרה
האם לשמור על זכות השתיקה במהלך חקירה במשטרה?
אחת מההתלבטויות המרכזיות העומדות בפני חשודים היא האם לשתוק במהלך החקירה הפלילית או למסור גרסה.
זוהי החלטה לא פשוטה, ומשתנה ממקרה למקרה בהתאם לראיות הקיימות בתיק ולגרסת החשוד.
בחירה באפשרות של שתיקה אינה נטולת מחיר, שכן היא עלולה להביא להארכת מעצר הימים.
בשלב מאוחר יותר של ההליך, אם יוגש כתב אישום והנאשם יבקש להציג לראשונה לתביעה או לבית המשפט את גרסתו, דבריו עלולים להיתפש כ"עדות כבושה" והאמון בהם יופחת.
מאידך, שתיקה בשלב החקירה עשויה להגן על הנחקר מפני הסתבכות חמורה יותר. בשלב ראשוני של החקירה, כאשר הטענות נגד הנחקר עדיין לא ברורות ולא ידוע מהן הראיות שנאספו נגדו, שתיקה היא לעיתים הבחירה הנכונה ביותר.
בקבלת ההחלטה החשובה, אם לשמור על זכות השתיקה, מומלץ להיעזר בעורך דין פלילי, אשר ישמע את הדברים מהנחקר ויפרוש בפני הנחקר את התמונה המשפטית המלאה ויסייע לו להגיע להחלטה הנכונה ביותר עבורו.
חשוב לקיים התייעצות בשלב מוקדם ביותר של החקירה, עוד בטרם החל החשוד להשיב על שאלות. חשוב לדעת, כי לכל חשוד זכות להיוועץ עם עורך דין לבחירתו, ולעמוד על כך שהחקירה תושהה עד לקבלת הייעוץ.
חקירה במשטרה מוקלטת
מתי מתחילה החקירה הפלילית? כשמתיישבים מול החוקר בחדר החקירות? או אולי כשהחוקר מתחיל לרשום את השאלות והתשובות?
לא! חקירה פלילית מתחילה מהרגע שבו נוצר קשר ראשון בין הנחקר לבין רשות החקירה.
חשוב לדעת שבין חוקרים לנחקרים אין דיבור "מחוץ לפרוטוקול" או "אוף דה רקורד". כל מה שאתם אומרים, גם בנסיעה בדרך לחקירה או לבית המשפט, גם בהפסקת הסיגריות, גם כשנדמה לכם כשאתם לבד בחדר, הכל מוקלט ומתועד, ועלול בהחלט לשמש נגדכם.
על כן חשוב לשקול כל מילה שנאמרת ולא להיגרר לפטפטנות ובעיקר חשוב מאוד לקבל ייעוץ לפני חקירה מעורך דין מנוסה.
החוקר לא מחליט אם יוגש כתב אישום בעת חקירה באזהרה
לחוקר ולנחקר מטרות מנוגדות בחקירה הפלילית. נחקר שייזהר בתשובותיו, יימנע מהכללות, יתעקש להעיד רק על הידוע לו באופן אישי ולא לשער השערות, וידאג לבדוק מסמכים לפני שהוא משיב על שאלות הנוגעות בהם – הוא נחקר שעלול לעצבן את החוקר.
אבל הנחקר הזהיר הוא לעיתים קרובות גם הנחקר החכם שיגיע לתוצאות טובות יותר. זאת משום שמטרת הנחקר אינה לרצות את החוקר, אלא את "הנייר".
הגרסה אותה ייתן הנחקר לחוקר תועבר בהמשך לגורם אחר בתביעה או בפרקליטות, והוא זה שיכריע בשאלה אם לסגור את התיק או להגיש כתב אישום, וזאת בין היתר על יסוד הגרסה שתמסרו לחוקר.
לכן אל תחששו ממה שהחוקר חושב עליכם. החוקר אינו חבר.
החקירה הסתיימה? קראו את הפרוטוקול
בסופה של החקירה תתבקשו לקרוא את פרוטוקול הגרסה שנרשמה מפיכם ולחתום כי אתם מאשרים את תוכנה. גם אם אתם ממהרים, עייפים או מאד רוצים כבר לצאת מחדר החקירה, קחו נשימה עמוקה והשקיעו עוד רגע בקריאה מרוכזת בפרוטוקול.
חשוב להבטיח שהדברים שנרשמו אכן תואמים את הדברים שנאמרו, ושאם היתה אי-הבנה היא תתוקן במקום. אל תחתמו על הפרוטוקול עד שתהיו שלמים עם כך שהוא משקף את גרסתכם כהווייתה.
זכרו, כי החקירה הפלילית היא רק תחילת הדרך ואם ההליך הפלילי עתיד להימשך, לגרסתכם כפי שתועדה בפרוטוקול יש חשיבות רבה.
כאמור, לחקירה פלילית כללים רבים שחשוב להכירם ולכן חשוב לקבל ייעוץ לפני חקירה פלילית. במאמר זה התייחסנו רק לחלקם. ברי כי הכנה יסודית לחקירה ספציפית יכולה להיעשות רק במסגרת מפגש ישיר בין הנחקר לעורך דינו. לפיכך, בכל מקרה של חקירה, פנו אלינו בטלפון: 03-9158500
החשיבות בקבלת ייעוץ מעורך דין פלילי
אזרחים רבים במדינת ישראל נקראים מידי יום לחקירות במשטרה או ברשות חקירה אחרת. בין אם מדובר על חקירה בתחום האלימות או בתחום עבירות סמים ובין אם מדובר על חקירה בעניין עבירות מיסים – הליך חקירה הוא תמיד מפגש מלחיץ המלווה בחששות רבים. על כן, לפני תחילת החקירה, חשוב לפנות אל עורך דין פלילי מקצועי ומיומן, על מנת לקבל ייעוץ משפטי ולא לבצע טעויות שבסופו של דבר תפגענה בכם. הצוות המשפטי המנוסה של משרד עורכי הדין מנשה – רון, יעזור לכם לקבל ייעוץ לפני חקירה בהתאם לסוג הזימון אותו קיבלתם, ויכין אתכם בצורה המיטבית להליך החקירה.
מגיעים מוכנים ולא פוגעים בעצמכם
במסגרת חקירה, עליכם להתמודד עם מספר נקודות מפתח אשר חשובות בכל הליך של חקירה. במסגרת הכנה לחקירה במשטרה, חשוב, בין היתר, לעמוד על הנקודות הבאות:
- היכרות עם הזכויות החשובות להן אתם זכאים כנחקרים – למשל: זכות השתיקה – מהי וכיצד ומתי לעשות בה שימוש? זכות ההיוועצות עם עורך דין פלילי – מתי בשלב החקירה ניתן לעשות שימוש בזכות זו ובאיזה אופן? האם כדאי להסכים לבצע בדיקת פוליגרף? למה לשים לב במיוחד כשנחקרים ועוד.
- היכרות עם סוגי השאלות שיכולות לעלות במהלך החקירה – עריכת סימולציה על ידי עורך הדין הפלילי במסגרתה תישאלו שאלות שאופייניות לכל תחום של חקירה, היא דרך מצוינת לעמוד על הדגשים הנוגעים לקו ההגנה שלכם. זוהי אמנות של ממש, המבוססת על שנות ניסיון רבות בעולם המשפט הפלילי ועבודה מול חוקרים בתיקים שונים, והיא נועדה לעזור לכם להתמודד עם הסיטואציה המלחיצה של החקירה ולהימנע מלעשות טעויות שעלולות לפגוע בכם.
- הדמיות נוספות לחקירה וקבלת הסברים לגבי תרגילי חקירה שונים – עורך דין מנוסה בייצוג לקוחות בתחום המשפט הפלילי שבגינו זומנתם לחקירה, יכול להשתמש בידע המקצועי שלו על מנת ליצור הדמיות שונות לחקירה אשר תסייענה לכם לעמוד על ההתנהלות הנכונה בשלבים השונים של החקירה ולהבין מהם תרגילי החקירה והמלכודות אשר אתם עלולים להיות חשופים אליהם.
החלטות אחראיות רגע לפני חקירה באזהרה
לדברים שמוסר החשוד בעת חקירתו הראשונה יש השלכות עצומות על גורל התיק כולו, ובכלל זה, על ההחלטות האם התיק נגדו ייסגר או לחלופין מהם האישומים אשר ייוחסו לו בהמשך.
אחת המטרות המרכזיות הראשונות של ייעוץ לפני חקירה היא להחליט ביחד עם הלקוח האם למסור גרסה או לשמור על זכות השתיקה, ובמקרה שההחלטה היא למסור גרסה – לעבור על הדגשים שכדאי ללקוח לעמוד עליהם במסגרת החקירה. הכנה מורכבת זו לחקירה מתבצעת במסגרת מפגשים ישירים בין עורך דין הפלילי ללקוחו לכל אורך שלבי החקירה, החל מהחקירה הראשונה ועד לחקירה האחרונה. בכל מקרה של הליכי חקירה, אל תהססו לפנות לעורכי הדין המקצועיים של משרד עורכי הדין מנשה – רון, עורכי דין פליליים, אשר להם הצלחות מרשימות רבות בתחום הדין הפלילי ובסגירת תיקים כבר בשלב החקירה.