מהי סחיטה באינסטגרם ומהי סחיטה בפייסבוק? כיצד להתמודד עם סחיטות אלו ומהם האמצעים המשפטיים העומדים לרשותכם?
עם ההתפתחות המהירה של הרשתות החברתיות, תופעות חדשות של פשיעה התפשטו גם למרחבים הדיגיטליים. אחת מהתופעות המדאיגות ביותר כיום היא סחיטה באינסטגרם או סחיטה בפייסבוק, המהוות איום גובר על המשתמשים הפוטנציאליים. מהי סחיטה באינסטגרם או סחיטה בפייסבוק, איך ניתן להימנע מהן ואיך מתמודדים בהצלחה עם סחיטה באינסטגרם או סחיטה בפייסבוק?
מהי סחיטה באינסטגרם או סחיטה בפייסבוק ?
סחיטה באינסטגרם או סחיטה בפייסבוק מתבצעת כאשר אדם או קבוצה של אנשים (ובמקרים מסוימים אף כנופיות פשע) מאיימים לחשוף מידע פרטי או תמונות אינטימיות של הנסחט או סרטון אינטימי שלו אם לא יקבלו כסף, שירותים או תמורה אחרת. לעיתים קרובות, המידע, התמונות או הסרטון נשלחים לידי הסוחטים על ידי הנסחט עצמו במסגרת שיחת "היכרות" שערך עם פרופיל פיקטיבי של משתמש באינסטגרם או בפייסבוק (למשל, שיחת וידאו אינטימית בין הנסחט ל"בחורה" או שהנסחט בעצמו שולח תמונות או סרטונים לאותה "בחורה").
לסחיטה באינסטגרם או סחיטה בפייסבוק יכולות להיות השלכות רבות על חייו של הנסחט. הן בחייו האישיים מול משפחתו, מכריו וחבריו והן מול אנשים שהנסחט כלל אינו מכיר או עלול להכיר – אנשים שעלולים לזהותו מתמונות וסרטונים שמופצים ברחבי רשת האינטרנט ובאפליקציות ומדיות חברתיות שונות.
הסחיטה יכולה להתבצע בדרכים שונות, כמו שליחת הודעות מטרידות, הצגת איומים כלפי הקורבן או אפילו יצירת קשר עם בני משפחתו או חבריו של הקורבן, במטרה להפעיל לחצים על הנסחט לשלם. במקרים רבים, הסוחטים אף עורכים את התמונות והסרטון של הנסחט באופן מניפולטיבי ומנסים להפיץ תוכן שקרי לגביו.
דוגמה להודעת סחיטה:
"Now I am done recording your masturbating video and I got the list of your family and friends and I am going to spread your video to all of them to ruin your life if you won't pay me.
Do you want to me start spread it to all of your family or friends? Or to delete it?
Before I delete it, you need to pay me.."
הסיבות לסחיטה באינסטגרם והסיבות לסחיטה בפייסבוק
הסיבה העיקרית לכך שאנשים משתמשים באינסטגרם או בפייסבוק ככלים לסחיטה והפקת רווח כלכלי היא הפשטות והאנונימיות שהרשת החברתית מספקת. אינסטגרם ופייסבוק הן פלטפורמות המאפשרות למשתמשים לשלוח ולהעלות תמונות פרטיות ללא קיום פיקוח הדוק מצד החברה עצמה. אנשים שחשופים לפלטפורמה כזו עשויים להיות מועדים יותר לפגיעות.
סוגי המידע הנפוצים לסחיטה:
- תמונות אינטימיות או פרטיות – במקרים רבים אנשים שולחים תמונות אינטימיות או מקיימים שיחת וידאו אינטימית בה ניתן לצלמם, ובכך מאפשרים לסוחטים ולהחזיק תוכן אינטימי שלהם או לצלמם בסיטואציה אינטימית ובכך לאיים עליהם בפגיעה בפרטיות ובהשפלה ציבורית לרבות בפני חברים וקרובים.
- מידע אישי– פרטים אישיים, מיקומים, מספרי טלפון או מידע רגיש אחר יכולים לשמש כקלף סחיטה.
מישהו סוחט אותי באינסטגרם או סוחט אותי בפייסבוק ומאיים להפיץ סרטון שלי – מה לעשות?
אם מצאתם את עצמכם קורבן לסחיטה באינסטגרם או סחיטה בפייסבוק, חשוב לפעול במהרה על מנת לצמצם את הנזקים ולמנוע המשך התופעה:
-
- אל תשלמו לסוחט: ההמלצה החד משמעית שלנו היא להימנע מתשלום לסוחטים. הניסיון הרב שלנו מלמד שמי שמשלם לסוחטים נתפס כקורבן נוח יותר לסחיטה וממשיך להיות נתון לסחיטות מצד גורמים שונים במשך תקופה ממושכת גם לאחר התשלום וזאת על אף הבטחות של הסוחטים "למחוק" את המידע האינטימי. אל תיפלו בפח ובשום פנים ואופן אל תשלמו לסוחט.
- שמרו את העדויות: שמרו צילומים של כל הודעה, תמונה או תוכן ששלחו אליכם.
- הדבר החשוב ביותר שעליכם לעשות הוא לפנות לעורך דין סייבר! עורכי דין בעלי מומחיות בתחום הסייבר ובתחום המשפט הפלילי יכולים לסייע לכם לעצור את הסחיטה ולשוב למסלול חייכם הרגיל.
משרדנו הינו משרד מוביל בתחום הסייבר ובתחום המשפט הפלילי. סייענו עד היום באופן דיסקרטי ומקצועי ללקוחות רבים לעצור את הסחיטה ולחזור למסלול החיים הרגיל. אם אתם קורבן לסחיטה באינסטגרם או לסחיטה בפייסבוק – פנו עכשיו למשרדנו לקבלת טיפול מיידי!
ההיבט המשפטי של סחיטה באינסטגרם או סחיטה בפייסבוק
סחיטה באינסטגרם או סחיטה בפייסבוק היא מעשה המגבש מספר עבירות פליליות.
בנוסף לעבירה של "סחיטה באיומים" הקבועה בסעיף 428 לחוק העונשין, סחיטה באינסטגרם או סחיטה בפייסבוק מהווה עבירה פלילית גם לפי "חוק הסרטונים" (חוק למניעת הטרדה מינית (תיקון מס' 10), התשע"ד-2014) אשר קובע כי הטרדה מינית תהיה גם "פרסום תצלום, סרט או הקלטה של אדם, המתמקד במיניותו, בנסיבות שבהן הפרסום עלול להשפיל את האדם או לבזותו, ולא ניתנה הסכמתו לפרסום". העונש בגין הפרת חוק הסרטונים הוא עד 5 שנות מאסר.
כמו כן, בישראל ישנם חוקים נוספים שיכולים להיות רלוונטיים במקרה של סחיטה ברשתות החברתיות, כמו:
- החוק למניעת פגיעה בפרטיות: חוק זה מגביל את האפשרות להוציא מידע אישי של אדם ללא הסכמתו.
- חוק המחשבים: החוק אוסר על חדירה למערכות מחשבים או על פרסום מידע כוזב או מסוכן ברשתות החברתיות.
לקריאה נוספת בעניין סחיטה ברשת האינטרנט ראו מאמרנו:
https://www.mr-adv.co.il/cyber-blackmail/
אמצעים שכדאי לבצע למניעת סחיטה באינסטגרם או סחיטה בפייסבוק
כדי למנוע את הסיכון לסחיטה באינסטגרם, כדאי לנקוט במספר אמצעי זהירות, לרבות:
- הגדרת פרטיות גבוהה– יש להקפיד להגדיר את פרטיות הפרופיל שלך באינסטגרם כך שהגישה לתמונות או לפוסטים תהיה מוגבלת לאנשים שאתה מאשר.
- לא לשלוח תמונות אינטימיות – הימנעו משליחה של תמונות אינטימיות או רגישות לאנשים שאינך מכיר היטב.
- השתמש בהגדרות אבטחה– ניתן להפעיל אבטחה דו-שלבית לשם מניעת גישה לא מורשית לחשבון האינסטגרם שלך.
- הקפדה על עדכון סיסמאות – כדאי לעדכן באופן תדיר את הסיסמאות לכל החשבונות הדיגיטליים שלך, ובמיוחד לאינסטגרם.
החשיבות הרבה בקבלת ייעוץ וליווי משפטי במקרה של סחיטה באינסטגרם או סחיטה בפייסבוק
כל אדם – בכל גיל ומכל שכבות האוכלוסייה – יכול למצוא עצמו חשוף לסחיטה באינסטגרם או לסחיטה בפייסבוק.
אתם לא לבד! אם נפלתם קורבן לסחיטה באינסטגרם או סחיטה בפייסבוק, אל תהססו לפנות עכשיו למשרדנו לקבלת טיפול וליווי מיידיים.
משרדנו – משרד מנשה – רון עורכי דין, הינו משרד מוביל ששותפיו יוצאי הפרקליטות ובעלי מומחיות של שנים רבות בטיפול בהצלחה בעבירות סייבר וליווי במקרים של סחיטה באינסטגרם או סחיטה בפייסבוק.
זכרו – כדי לטפל ולהתמודד עם סחיטה באינסטגרם או סחיטה בפייסבוק בצורה המיטבית יש חשיבות רבה לאלמנט הזמן!
לכן, קיימת חשיבות גדולה בפניה מוקדמת ככל הניתן וללא דיחוי למשרדנו. משרדנו הינו משרד עורכי דין מוביל בעל מומחיות וניסיון של שנים רבות בייעוץ וליווי במקרים של סחיטה באינטרנט שיכול לטפל מיידית בעצירת הסחיטה בצורה הטובה ביותר ולהוביל את הנסחט למקום מבטחים באופן דיסקרטי.
קבלת טיפול נכון ומהיר מאיתנו בעת התרחשות של אירוע סחיטה באינסטגרם או בפייסבוק באינטרנט תסייע לכם לצלוח את אירוע הסחיטה בצורה הטובה ביותר ולחזור לשגרת חייכם.